Νέα
  A.S.T.A. Blog
  Προσθήκη στα αγαπημένα Προσθήκη στα αγαπημένα
  Γενικά

Η τοξοβολία ξεκίνησε την πορεία της σαν προσπάθεια του ανθρώπου να επιβληθεί στο περιβάλλον του και να επιβιώσει. Στους ιστορικούς χρόνους, επικράτησε σαν μέθοδος κυνηγιού, στρατιωτική τέχνη και ταυτόχρονα άθλημα επιδεξιότητας και τεχνικής. Στις μέρες μας, η τοξοβολία είναι Ολυμπιακό άθλημα αλλά κυρίως αποτελεί μια ξεχωριστή δραστηριότητα για πολλούς ανθρώπους στους οποίους προσφέρει ώρες ευχαρίστησης και αθλητικής ενασχόλησης. Είναι ένα ήπιο άθλημα που δεν απαιτεί ξεχωριστή φυσική κατάσταση ή ιδιαίτερες ικανότητες αλλά δυνατότητα νοητικής συγκέντρωσης, απόκτηση άριστης τεχνικής και επιβολή του νου στο σώμα. Απευθύνεται σε κάθε ηλικία, καθώς ένα παιδί μπορεί να ξεκινήσει από την ηλικία των 12 ετών και ένας ενήλικος μπορεί να προσδοκά να αγωνίζεται (και με αξιώσεις) ακόμα και μετά τα 70 χρόνια. Επίσης, δεν πρέπει να παραβλεφθεί το γεγονός ότι η τοξοβολία είναι άθλημα «παντός καιρού», καθώς υπάρχουν ξεχωριστοί αγώνες για ανοιχτό και κλειστό χώρο ώστε να μπορεί να ασχοληθεί κανείς, σε προπονήσεις και αγώνες, καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Ανάλογα με το είδος του τόξου που χρησιμοποιείται, διαχωρίζονται τα διάφορα είδη τοξοβολίας. Έτσι έχουμε:

1. Ολυμπιακό τόξο

Το Ολυμπιακό τόξο (ή αντίκυρτο, λόγω του σχήματός του) αποτελείται από την λαβή (riser) και τα δύο άκρα(limbs) που ενώνονται μεταξύ τους με την χορδή. Το τόξο μπορεί να διαχωριστεί στα επί μέρους τμήματά του για εύκολη μεταφορά. Είναι ο μοναδικός τύπος τόξου που χρησιμοποιείται στην τοξοβολία σαν Ολυμπιακό αγώνισμα.

Η λαβή κατασκευάζεται από μέταλλο για τα αγωνιστικά τόξα και από πλαστικό ή ξύλο για τα εκπαιδευτικά τόξα. Τα άκρα είναι ελάσματα κατασκευασμένα από επάλληλα φύλλα ξύλου, fiber και carbon, ανάλογα με τον τύπο και την απαιτούμενη δύναμη που θα έχει το τόξο.

2. Σύνθετο τόξο

Το σύνθετο τόξο (compound) προέκυψε σαν εξέλιξη του τόξου ώστε να καλύψει τις ιδιαίτερες απαιτήσεις που υπήρχαν για το κυνήγι (μικρότερο μέγεθος, μεγαλύτερη δύναμη, μικρή δύναμη συγκράτησης της χορδής κατά την σκόπευση κλπ). Χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια και σαν αθλητικό τόξο και συμμετέχει σε όλους τους αγώνες (εκτός από τους Ολυμπιακούς) σε ξεχωριστή κατηγορία.

Το χαρακτηριστικό του γνώρισμα σε σχέση με το Ολυμπιακό τόξο, είναι η ύπαρξη δύο έκκεντρων τροχαλιών στις άκρες του, που με ένα σύστημα καλωδίων που τραβάει η χορδή, μειώνουν την απαιτούμενη δύναμη συγκράτησης της χορδής κατά ένα μεγάλο ποσοστό (40-60%). Επίσης υπάρχει η δυνατότητα χρήσης σκοπευτικών με μεγέθυνση και ειδικής σκανδάλης για την απελευθέρωση της χορδής.

 

 

 

 
Copyright © 1982- Α.Σ.Τ.Α. All rights reserved. Hosted by Winsolv
Αρχική σελίδα | Αποστολή μηνύματος | Προσθήκη στ' αγαπημένα | Περιεχόμενα ιστοσελίδας